Jak zrobić najszybszy piernik świata?
* 4 szklanki mąki,
* 2 kefiry (2x400g),
* niepełna szklanka oleju,
* szklanka cukru,
* 3 łyżeczki sody,
* 3 łyżeczki kakao (ja daję więcej),
* 3 łyżeczki marmolady (może być dżem, powidła itp.),
* 2 łyżki cukru waniliowego,
* torebka przyprawy do piernika,
Mokre składniki osobno wymieszać.
Suche składniki osobno wymieszać. Wlać mokre do suchych.
Piec przez 40-55 min w 180stopniach.
Pokroić, rozdać.
Biorąc pod uwagę czas, smak, radość tworzenia, ilość brudnych naczyń i ogólną dostępność składników, można mu przyznać 10 na 10 możliwych punktów.
Jedyny minus: nie jest prawdziwym piernikiem i brakuje w nim nutki miodu.
Coś dla mnie!! Może się skuszę i upiekę na Święta hihi
OdpowiedzUsuńPiekłam ten piernik już chyba z 15 razy :). Jak nie mam przyprawy do piernika to daję więcej kakao, czasami orzechy, wiórki kokosowe, wiśnie, zamiast powideł dżem albo syrop owocowy i też działa! Przepis bajka! Można modyfikować i zawsze wychodzi super. Dzięki :)
OdpowiedzUsuń