Przepis inspirowany blogiem Moje Wypieki (nie pierwszy i nie ostatni raz!)
• 300 g mąki pszennej, tortowej albo chlebowej
• 150 g mąki razowej wymieszanej z otrębami
• 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
• 2 kopiate łyżeczki suchych drożdży
• 320 g zimnej wody
• otręby do obsypania chleba, a także mak, czarnuszka i co się komu zamarzy
Przygotowanie:
- Mąkę, sól, drożdże wymieszać łyżką. Wlać wodę i wymieszać składniki (krótko, przez około pół minuty). Miskę z ciastem przykryć talerzem lub folią i odstawić do wyrośnięcia na noc (w temperaturze pokojowej).
- Rano: Stolnicę oprószyć zwykłą mąką i wyłożyć ciasto. Złożyć ciasto trzy lub cztery razy, za każdym razem na pół (ciasto będzie dość rzadkie i nie utworzy kształtnej kulki).
- Na blacie kuchennym położyć czystą ściereczkę kuchenną, oprószyć ją mąką razową i położyć w to miejsce złożone ciasto łączeniem do dołu. Przykryć ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu w kuchni na 1 - 2 godziny do podwojenia objętości.
- Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240 - 250 stopni C, ustawiając kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika. Na kratce ustawić przykryty garnek żaroodporny np. żeliwny emaliowany i nagrzewać go razem z piekarnikiem. Ja użyłam dobrej, porządnej keksówki.
- Ostrożnie umieścić ciasto w garnku lub keksówce (zsunąć ze ścierki, uważając aby nie przysypać chleba zbyt dużą ilością mąki) lub szybko i ostrożnie przenieść chleb do garnka w oprószonych mąką dłoniach). Wtedy smarujemy górę wodą i posypujemy ulubionymi ziarnami - u mnie mak. Garnek przykryć i piec przez 30 minut. Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez 15 - 30 minut
- Wyjąć garnek z chlebem z piekarnika, otworzyć, po kilku minutach wyjąć chleb z garnka i odłożyć na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia. Pokroić po ostudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz