Poniżej jeden z tych przepisów, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Po które co roku się dzwoni do mamy, bo znów kartka zginęła. Które każdej zimy się wspomina otwierając kolejne słoiki z tym czerwonym cudem.
Ta papryka jest twarda, chrupiąca i ma wspaniały kolor.
Doskonale nadaje się do zimowych kanapek czy sałatek.
Ma jeszcze dwa plusy: szalenie cieszy widok kolorowych słoików w piwnicy. Ponadto jej przygotowanie jest BARDZO szybkie.
Serdecznie polecam, szczególnie teraz, kiedy ceny papryki tak bardzo kuszą... (w Krakowie 1,20-2,00 PLN).
PAPRYKA MARYNOWANA
przepis na 4 litrowe słoiki
7 szklanek wody, 1 szkl. octu 10%, 1 łyżka soli, 5 kopiatych łyżek cukru, 8 listków laurowych, 12 kulek ziela angielskiego, łyżka pieprzu ziarnistego.
Powyższe składniki zagotować i przestudzić.
Do wyparzonych, umytych słoików wkładać ciasno oczyszczone kawałki papryki. Zalewać przestudzonym wywarem starając się, aby w każdym słoiczku znalazł się listek laurowy, ziele i pieprz.
Zakręcić.
Pasteryzować 12 minut od zagotowania.
(najważniejsze w tym przepisie są te minuty:)
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz