- Zdrowe to nie jest, ale jest pyszne i dlatego warto przygotować.Ładnie wygląda na stole, zawsze wzbudza zaciekawienie gości, idealnie komponuje się z potrawami z grilla, a zimą stanowi fantastyczny element imprez wódkowych :)
Przygotowujemy kolby młodej, niedużej kukurydzy
2l wody
0,4 l octu
15 dag soli
15 dag cukru
do każdego słoiczka włożyc po:
plasterku cebuli czerwonej
kilka plasterków marchewki
pół łyżeczki gorczycy
pół łyżeczki ziaren pieprzu
gałązki suszonego kopru (kwiaty)
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
duży ząbek czosnku (ja wrzuciłam po dwa, ze względu na niezachwianą wiarę w nadprzyrodzone właściwości tegoż)
-
I tak:
- Kukurydzę obrać z liści i tych "nitek", oczyścić. Do słoików włożyć
przyprawy, następnie kukurydzę (całe kolby), zalać zalewą i pasteryzować na ściereczce ok 10-15
min.
- Kukurydzę obrać z liści i tych "nitek", oczyścić. Do słoików włożyć
przyprawy, następnie kukurydzę (całe kolby), zalać zalewą i pasteryzować na ściereczce ok 10-15
min.
niedziela, 17 sierpnia 2014
ZAGRYCHA DO WÓDKI - KUKURYDZA MARYNOWANA
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz