A smaki dzieciństwa?
Jeśli na którekolwiek z powyższych pytań odpowiedzieliście twierdząco, poniższy przepis jest dla Was. Przepis jest też dla tych, którzy po prostu lubią pyszności :) (Albo mają za dużo ogórków:)
Przepis sprawdzany przez moją Babcię, potem Mamę i teraz przeze mnie - doskonały.
Składniki na około 12-13 litrowych słoików:
- 5 kg ogórków
- 4 papryki czerwone
- 3 papryki żółte
- 1 kg cebuli
- 12 łyżeczek kolendry i gorczycy
i ziela angielskiego - 1/3 szklanki soli
Zalewa - składniki:
- 10 szklanek wody
- 850 g cukru
- 3 szklanki octu spirytusowego
I tak:
oczyszczone warzywka pokroić: paprykę w cienkie, krótkie paseczki, ogóry w plasterki, cebulkę w półplasterki, wymieszać. Zalać wodą i osolić.
Odstawić na 4-6 h (może byc na noc pod ściereczką w chłodnym miejscu). Po tym czasie odsączyć na durszlaku z
wody i soli.
Można sobie teraz przygotować zalewę: do garnka z wodą dodać cukier. Zagotować I DOPIERO TERAZ DODAĆ OCET. Odstawić do rana.
Do wyparzonych słoików włożyć kolendrę, ziele angielskie i
gorczycę - do każdego po łyżeczce mieszanki przypraw. Nakładać mieszankę sałatkową.
Zalać wodą z cukrem i octem tak, aby zakryć całość. Pasteryzować 20 minut, na małym ogniu.
Pamietajcie o położeniu ściereczki na dno garnka.
Woda podczas pasteryzacji niech nie zakrywa słoiczków (super, jeśli słoik wystaje około 2-3 cm z wody).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz