piątek, 28 czerwca 2013

Ser feta w aromatycznych ziołach

Ser feta w oliwie

Składniki:
250g sera feta
1 czerwona papryczka peperoni
4 ząbki czosnku
1 długa gałązka świeżego rozmarynu
pęczek świeżego oregano
kilka listków świeżej bazylii
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
ok. 250ml oliwy z oliwek


Ser feta pokroić delikatnie w kostkę.
Papryczkę pokroić w cienkie plasterki.
Ząbki czosnku obrać i również pokroić w plasterki.
Rozmaryn drobno posiekać. Podobnie zrobić z pozostałymi ziołami. Można po prostu porwać.
W słoiku ok. 500ml lub większym układać warstwowo: trochę sera, czosnku, papryczki, rozmarynu i tak kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników. Z góry posypać ziołami prowansalskimi i zalać oliwą.
Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na co najmniej 3- 4 dni.

Jest doskonała do sałatek. Oliwę z ziołami KONIECZNIE wykorzystujemy do marynowania mięs LUB warzyw na grilla, np. papryki, bakłażana, cukini.

Taki słoik jest DOSKONAŁYM prezentem dla smakoszy. Mozna na nim nakleić jakiś wierszyk, np. "Przyjmij w darze trochę sera, niech Cię cieszy jak cholera. Zioło niech wigoru doda, bo na wigor teraz moda! Żyj nam sto lat drogi Tato - niech Ci służy ciepłe lato!"
Itepe:) Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz