sobota, 28 września 2013

Niebo w słoiku, czyli domowa Nutella

Już dawno słyszałam o tym kremie.
Smażone śliwki i kakao, podobno boskie.
Zrobiłam. rzeczywiście: dobre!
Jak dla mnie- za słodkie, ale wielu moich znajomych uważa, że super, wyjadają ów specyfik łyżeczką ze słoika, więc polecam!!

Smak nieziemski, to fakt. Nieporównywalny z niczym. Ani to dżem, ani to nutella :)

Jak to zrobić?

Kup: 2,5 kg śliwek, 1 kg cukru TRZCINOWEGO!! (ZDECYDOWANIE ZA DUŻO, JA DAŁAM 80 dkg I UWAŻAM, ŻE I TAK ZBYT DUŻO!), 20dkg kakao Decomoreno, łyżka soku z cytryny, ew. garść zmielonych na pyłek orzechów laskowych.

Śliwki myjemy, wyjmujemy z nich pestki, przekrawamy na połówki lub ćwiartki. Wrzucamy do garnka z grubym dnem. Smażymy 2 godziny na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.

Pod koniec smażenia dosypujemy cukier.
Jego ilość trzeba dobrze wymierzyć. 1kg to zdecydowanie o wiele za dużo, 80dkg również. Myślę, że ok. 50dkg byłoby w porządku. Oczywiście to jeszcze zależy od jakości naszych śliwek i od ich stopnia i warunków dojrzewania: im śliwki bardziej dojrzałe, większe i ciemniejsze, tym mają w sobie więcej cukru, więc nie musimy im sztucznego dokładać.
Jakość "nutelli" zdecydowanie się zmieni po użyciu cukru zwykłego, o niebo lepszy efekt osiągniemy używając cukru trzcinowego.
W tym momencie jest dobry czas na dodanie łyżki soku z cytryny, plus ewentualne zmielone orzechy.
Teraz blendujemy śliwki ze wszystkimi dodatkami.
Jeśli osiągnęliśmy już gładką konsystencję całości specyfiku, możemy dosypać kakao - całe od razu. Wszystko mieszamy, po kilku minutach zdejmujemy z ognia.

Swoim wytworem napełniamy czyste. wyparzone, ciepłe słoiki (do tych wszystkich robót związanych ze słoikami, cudnie sprawdza się zmywarka odpowiednio zaprogramowana).

Dokładnie zakręcamy, odkładamy na stół wyłożony kocykiem. Ustawiamy słoiczki zakrętką do dołu. Przykrywamy kocykiem, po 2h odwracamy słoiki (już nie muszą stać do góry nogami, już się dobrze zamknęły). Niech stoją i się studzą. Jutro można je wynieść do piwnicy.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz