niedziela, 13 marca 2016

Delikatne puchate bezglutenowe muffinki z bananami i czekoladą

Rok eksperymentowania, testowania miliona internetowych przepisów i w końcu mamy to! 

Przepis na najlepsze muffiny bezglutenowe

  • 2 szklanki mąki (0.5 ryżowej, 0.5 kukurydzianej, 0.3 skrobi ziemniaczanej, 0.3 skrobi z tapioki) -uwaga, nie można dać za dużo ryżowej, bo wyczujecie w smaku...bezgluta:)
  • 0.5 szklanki cukru trzcinowego
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka rozm. L
  • 200g serka homegenizowanego waniliowego 
  • sok z 1 pomarańczy
  • 6 łyżek oleju
  • 2 banany
  • 1 czekolada gorzka
Wymieszać osobno składniki suche i osobno mokre. Wlać składniki mokre do mieszkanki mącznej, dobrze wymieszać. Nakładać do foremek do 3/4 wysokości. Do każdej muffinki wepchnąć kawałek banana i kawałek czekolady. Piec ok. 20 minut w 180°C. (trzeba bacznie je obserwować, jeśli zaczną się zbyt rumienić, warto zmniejszyć temperaturę) 

Są tak dobre, że zdjęcia chyba nigdy nie będzie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz