Przepis na najlepsze muffiny bezglutenowe
- 2 szklanki mąki (0.5 ryżowej, 0.5 kukurydzianej, 0.3 skrobi ziemniaczanej, 0.3 skrobi z tapioki) -uwaga, nie można dać za dużo ryżowej, bo wyczujecie w smaku...bezgluta:)
- 0.5 szklanki cukru trzcinowego
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka rozm. L
- 200g serka homegenizowanego waniliowego
- sok z 1 pomarańczy
- 6 łyżek oleju
- 2 banany
- 1 czekolada gorzka
Wymieszać osobno składniki suche i
osobno mokre. Wlać składniki mokre do mieszkanki mącznej,
dobrze wymieszać. Nakładać do foremek do 3/4 wysokości.
Do każdej muffinki wepchnąć kawałek banana i kawałek czekolady. Piec ok. 20 minut w 180°C. (trzeba bacznie je obserwować, jeśli zaczną się zbyt rumienić, warto zmniejszyć temperaturę)
Są tak dobre, że zdjęcia chyba nigdy nie będzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz