poniedziałek, 4 stycznia 2016

"Szarlotka Górki" czyli delikatna szarlotka waniliowa bez jajek i może być bezglutenowa

Szukajcie, a znajdziecie.
No i znalazłam. Kolejna superowa szybka i pyszna szarlotka, którą dodatkowo DA SIĘ przerobić na szarlotkę bezglutenową. No i nie ma w niej jajek.


Ciasto:

* 2,5 szklanki mąki (ja użyłam mąki kukurydzianej)
* 250 g masła
* 200 g waniliowego serka homogenizowanego (użyłam ricotty)
* 2/3 szklanki cukru pudru
* 2 opakowania cukru z wanilią, takiego prawdziwego
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z tych składników należy zagnieść ciasto i podzielić na pół. Jedną połową wyklejamy blaszkę 25x30cm. Układamy obrane (i wydrążone z gniazd nasiennych) połówki jabłek (tą dziurą w dół). Przykrywamy drugą połową ciasta.
Zapiekamy około 1h w tem. 180 stopni C.
Wystudzone można ewentualnie posypać cukrem pudrem, ale nie wiem po co ;ppppp

Dodatkowo:

* 8 dużych jabłek       
* cynamon
* cukier puder (nie wiem po co)

Ps. Po upieczeniu łatwiej rozwikłać zagadkę nazwy tego uroczego deseru:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz