sobota, 18 maja 2013

a może rogaliki z babcinymi powidłami?

Pogoda w Krakowie dziś taka, że nic, tylko rogaliczki drożdżowe z powidłami babcinymi można piec! Piec, zawija, lepić, nadziewać. a potem już tylko kubek kawy. Reszta do wyboru: albo balkon, albo książka i koc albo w pudełko spakować i zawieźć Bliskim Sercu Ludkom.

Jak zrobić te cudeńka?
  • kostka masła
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 3 pełne łyżki cukru
  • 50 gram drożdży
  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 jajka - jednym roztrzepanym będziemy je smarować przed pieczeniem, drugie stanowi składnik ciasta.
Masło roztapiamy. Niech się studzi.
W tym czasie drożdże z cukrem i mlekiem mieszamy. Odkładamy na 10-15 minut. Niech sobie poleżą, zaczną razem współpracować. Po tym czasie dodajemy resztę składników (mąka musi byc przesiana, sól na samym końcu. Przestudzone masło wlewamy). Wyrabiamy bardzo długo, na pewno około 15 min. Ciasto musi by elastyczne i odchodzic od ręki. Jeśli się bardzo źle wyrabia, można doda troszkę stopionego masła. Jeśli już jest ładne, nie ma grudek, zgrubień, jego faktura jest identyczna w każdym miejscu  - wtedy żegnamy się z ciastem na dłuższą chwilę, wkłądamy go do dużej miski, przykrywamy ładną, lnianą ścierką. Niech rośnie. Mamy około 1,5 godziny (możemy w tym czasie wymyślić i przygotować nadzienie. od nutelli, poprzez siekane orzechy, biały serek z żółtkami i cynamonem, kawałki owoców - co się nam tylko zamarzy!)
Kiedy ciasto co najmniej podwoi swoją objętość, wyjmujemy po kawałku, porządnie rozwałkowujemy na kształt koła, tniemy na trójkąty. Na każdy trójkąt kładziemy kostkę czekolady (przy szerszym końcu), łyżeczkę powideł, itp. Zwijamy. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przykrywamy szmatką, niech sobie jeszcze ciut podrosną w ciepłym miejscu (15 min - w tym czasie możemy zrobić drugą blachę rogali). Wstawiamy je do piekarnika i dopiero wtedy go włączamy (wtedy jeszcze ciut rosną). Ustawiamy temp. na około 175-195 stopni i pieczemy około 10-15 min. Wyjmujemy, dzielimy się z Ukochanymi Osobami i jemy :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz