czwartek, 30 maja 2013

ciasteczka cynamonowe - bardzo kruche, na deszczową pogodę idealne!





2 szkl. mąki (ja zawsze mieszam, 1/3 u mnie to mąka razowa)
1 kostka masła
2 żółtka
1/2 szkl. cukru pudru
1 płaska łyżezka proszku do pieczenia (może być ciut mniej)
pół opakowania cynamonu
(ewentualnie roztopiona czekolada do polania po pieczeniu)

Siekamy masło z mąką, dodajemy całą resztę składników, ładnie szybciutko zagniatamy i wkładamy do lodówki na 30 min.

W tym czasie możemy poszukac foremek, wykrawaczek, zrobić sobie kawę i zorientować się z jakim dodatkiem będą dziś dla nas najwłaściwsze.

Wyjmujemy, rozwałkowujemy cieniutko, wykrawamy koty, króliki, serduszka, kółezka, układamy na blaszcce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika (175 stopni) i pieczemy około 10 min, czasem 15 min - w zależnośi od grubości.

W tych ciastkach sekretem jest zimne ciasto, szybkie wykrawanie, żeby jeszcze zimne włożyć do nagrzanego piekarnika. właśnie trzymając się tej zasady możemy potem cieszyć się bardzo kruhymi ciasteczkami.

Świetnie sprawdzają się jako słodki podarunek. Są cudne, bo możemy je też robić ze zmielonymi midgałami, orzechami, możemy dodawa ziarenka z połowy laski wanilii i o tam jeszcze sobie wymyślimy.
Po upieczeniu można je pokropić roztopioną czekoladą - wtedy warto dać mniej cukru do ciasta. Chyba, że czekolada będzie gorzka (nie daj Boże deserowa! ;))

Smacznego kochani!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz