sobota, 18 maja 2013

szybkie ciastka przez maszynkę

Dla tych, którzy nie muszą myśleć o kaloriach i kontrolować ile tłuszczu czy węglowodanów zawierają wszystkie spożywane produkty, poniżej przepis na ciasteczka wykonywane szprycą cukierniczą. Świetnie spisuje się też zwinięty w rożek papier do pieczenia. Można również formować dłońmi kuleczki i spłaszczać je widelcem. Są o niebo lepsze o tych, które kupujemy w sklepach, ponieważ nie dodajemy ŻADNYCH polepszaczy, nie musimy ich sztucznie udoskonalać ani waniliną, ani spulchniaczami ani przedłużać im chemikaliami terminu przydatności do spożycia.

Składniki:

225 g masła w temperaturze pokojowej
niecałe 2/3 szklanki drobnego cukru
duża szczypta soli
290 g mąki tortowej
2 duże żółtka
ziarenka z 1 laski wanilii
1/4 łyżeczki soku z cytryny (lub mocnego alkoholu. Każdy jest dobry).

Masło ucierać kilka minut mikserem, po czym dosypywać stopniowo sól i cukier, nie przerywając ucierania. Następnie dodawać żółtka, ziarenka waniliowe, sok (lub alkohol). Pod koniec ucierania dodać mąkę.


Ciasto nakładać do maszynki do ciastek* i wyciskać wzorki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podczas nakładania jednej partii ciastek, pozostałe ciasto powinno być przechowywane w lodówce.

Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 14 minut - w zależności od piekarnika.

* ciasteczka można również formować dłońmi w małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszkę i lekko spłaszczać widelcem.

Możemy też do ciasta dodać mniej cukru, a po ułożeniu ich na blaszkę posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać np. cukrem kryształem z cynamonem. Dla urozmaicenia, do ciasta można dodać 2 łyżki bardzo drobno zmielonych orzechów lub migdałów.






i jeszcze wersja z gorzką czekoladą...  są cudne. i świetne jako prezent ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz