niedziela, 3 stycznia 2016

bezglutenowe naleśniki z cydrem i amarantusem

Na opakowaniu mąki kukurydzianej znalazłam przepis na naleśniki.
Troszkę go zmodyfikowałam i udało mi się upiec sporo ślicznych, sprężystych naleśników.
A miały być ciasteczka z kleiku ryżowego:) 


2 szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cydru (może być też woda mineralna gazowana)
pół łyżeczki sody
3 jajka
kilka łyżek amarantusa ekspandowanego

Wszystko blendujemy. Wylewamy małą ilość na bardzo rozgrzaną patelnię i natychmiast posypujemy wierzch amarantusem ekspandowanym - ok. jedna łyżka.
Czekamy chwilę i odwracamy naleśnika.

Naleśniki nie rozpadają się, są bezglutenowe, mają ciekawy smak. Dodatek amarantusa dodaje im wartości odżywczych.

Można je podawać na słodko i na słono:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz