czwartek, 14 sierpnia 2014

Domowy sos Uncle Ben's

Jeśli lubicie sosy Uncle Ben's, to ten przepis na pewno trafi na listę Waszych ulubionych.
Moim zdaniem smakowo jest nawet lepszy.



Mnie wykonanie tego sosu kosztowało około 15zł (nie liczę przypraw typu łyżeczka pieprzu itd:)), a wyszło mi 7 słoiczków, gdzie w sklepie, za jeden słoik płacimy około 5zł :) Rachunek prosty, nawet dla humanisty, prawda?

No i tradycyjnie muszę Wam napisać, że ten przepis, jak prawie każdy, który Wam tutaj wrzucam można modyfikować na różne sposoby, np. dodając trochę pokrojonego ananasa przed samym podaniem.

Przepis podstawowy wrzucam poniżej. Ja na pewno będę do niego wracać i gwarantuję Wam, że Wy także:)

DOMOWY SOS UNCLE BEN'S SŁODKO-KWAŚNY 

1,5 kg obranej cukini
0,5 kg cebuli
3-4 czerwone świeże papryki 
Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę obieramy i kroimy drobno w kostkę, podobnie kroimy paprykę.

Całość wrzucamy do miski, zasypujemy garścią soli, mieszamy (damską garścią, nie bokserską:)) i odstawiamy na sześć godzin.



Rano robimy sobie kawę:)

Do naszych osolonych warzywek dodajemy 2 szklanki cukru i zagotowujemy. Doprowadzamy warzywka do miękkości, po czym dodajemy 1 szkl octu i gotujemy przez 20 minut często mieszając.

Potem dodajemy po jednej łyżeczce mielonej papryki, czarnego pieprzu i pieprzu cayenne, mieszamy.
Do całości dorzucamy trzy słoiczki dobrego koncentratu pomidorowego, gotujemy jeszcze przez 10 minut, a następnie miksujemy blenderem.
Wlewamy do gorących, wyparzonych słiczków i pasteryzujemy około 15 minut:)

Smacznego!

Ps. zalecane przygotowanie od razu z dwóch porcji :)
Po otwarciu pierwszego słoiczka zrozumiecie to. Po otwarciu ostatniego słoiczka pożałujecie, że nie zrobiliście z trzech porcji ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz