piątek, 8 sierpnia 2014

w pogoni za szczęściem: warzywna zapiekanka pod mięciutką pierzynką

Są takie dania, które sprawiają, że człowiek jest szczęśliwy, np. naleśniki.
Albo mało przetworzone warzywa.
Dziś proponuję Wam to drugie: lekką, warzywną zapiekankę z beszamelem i odrobiną tartego grana padano.

Składniki:

2 średnie cukinie
3 średnie bakłażany
4 średnie pomidory
4 ząbki czosnku
10 dkg startego grana padano lub innego serka tego typu, do posypania

Pół kostki masła (niecałe), 2 łyżki mąki tortowej, 3 łyżki mąki kukurydzianej, sól, pieprz do smaku, łyżka siekanych świeżych ziół (bazylia, oregano), pół łyżeczki suszonych ziół prowansalskich, pół łyżeczki naturalnej wegety, 2 szklanki mleka lub wody.

Sposób przygotowania:

bakłażany kroimy w półcentymetrowe plastry, układamy płasko, solimy.
Włączamy piekarnik na 180 stopni, termoobieg.
W tym czasie podobnie postępujemy z cukinią i pomidorem (tutaj używamy soli jedynie symbolicznie).
Następnie obieramy czosnek, kroimy na bardzo drobne płatki.

Naczynie żaroodporne lub kamionkowe należy natłuścić masłem.
Układamy w nim naprzemiennie plastry bakłażana, cukinii, pomidora i płatek czosnku.
(Warzywka powinny stać na pionowo, pod lekkim kątem, jak na zdjęciu poniżej). Posypujemy pieprzem.



 Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy nakłuwajac widelcem czy warzywka są miękkie.

Kiedy warzywka się podpiekają, przygotowujemy sos-pierzynkę:

Zagotowujemy 1,5 szklanki wody lub mleka z masłemz przyprawami i ziołami.
W reszcie mleka należy rozmieszać mąki (jak na budyń) i gdy mleko z ziołami zawrze - wlewamy naszą mączną miksturę.
Intensywnie mieszamy przez pół minuty i zdejmujemy z ognia.

Miksturą polewamy dokładnie nasze warzywka i wkładamy znów do piekarnika na około 7-9 minut.
W tym czasie ścieramy kawałek dobrego sera (np. grana padano).

 

Wyjmujemy zapiekankę, posypujemy serkiem, wkładamy ją z powrotem do piekarnika, który wyłączamy.

W tym czasie można już wyjąć talerze i jeśli zajęło Wam to 2-3 minuty, to zapiekanka jest gotowa.

Smacznego!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz