niedziela, 17 sierpnia 2014

ZAGRYCHA DO WÓDKI - KUKURYDZA MARYNOWANA




  • Zdrowe to nie jest, ale jest pyszne i dlatego warto przygotować.
    Ładnie wygląda na stole, zawsze wzbudza zaciekawienie gości, idealnie komponuje się z potrawami z grilla, a zimą stanowi fantastyczny element imprez wódkowych :)


    Przygotowujemy kolby młodej, niedużej kukurydzy

    2l wody

    0,4 l octu

    15 dag soli

    15 dag cukru

    do każdego słoiczka włożyc po:

    plasterku cebuli czerwonej

    kilka plasterków marchewki

    pół łyżeczki gorczycy

    pół łyżeczki ziaren pieprzu

    gałązki suszonego kopru (kwiaty)

    4 ziela angielskie

    2 liście laurowe

    duży ząbek czosnku (ja wrzuciłam po dwa, ze względu na niezachwianą wiarę w nadprzyrodzone właściwości tegoż)

  • I tak:

    Kukurydzę obrać z liści i tych "nitek", oczyścić. Do słoików włożyć przyprawy, następnie kukurydzę (całe kolby), zalać zalewą i pasteryzować na ściereczce ok 10-15 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz