piątek, 8 sierpnia 2014

wegańska pasta do chleba z pieczonych bakłażanów

Dostałam pół wiadra bakłażanów.

Nacieszywszy nimi oczy, postanowiłam pierwszą część przerobić na pastę do chleba.
Zawiera same rośliny i składniki roślinnego pochodzenia, jest w 100% wege :)

Poza tym jest tania i bardzo szybka w wykonaniu.
Przepis nieskomplikowany, idealna na teraz: mamy do dyspozycji mnóstwo sezonowych warzyw.

UWAGA:

przepis jest tak skonstruowany, że jeśli nie dodamy któregoś z drugorzędnych składników - i tak się uda:)

Możemy też go dowolnie modyfikować, zgodnie z naszym stanem posiadania i upodobamiami:)

Składniki podstawowe:

3 średnie bakłażany
4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
2 ząbki czosnku
szczypta soli, szczypta pieprzu

Składniki bonusowe:

2 średnie, soczyste pomidory
mały pęczek natki pietruszki
kilka gałązek świeżych ziół (bazylia, oregano, rozmaryn, itd.)

Bakłażanki myjemy, kroimy na półcentymetrowe plastry, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypujemy solą.

W tym czasie włączamy piekarnik na temp. 180stopni, następnie obieramy czosnek, myjemy pomidory i siekamy natkę oraz zioła.


Po 15 minutach  wkładamy bakłażany na 15 minut do nagrzanego piekarnika.

Upieczone, wrzucamy do miski z resztą składników, miksujemy blenderem. Pieprzymy do smaku (solić dodatkowo nie trzeba, gdyż bakłażan zawiera sól sprzed pieczenia).


SMACZNEGO! :):)

Ps. sprawdza się też opcja z drobno siekaną czerwoną, świeżą papryką, albo z drobno siekanym ogórkiem kiszonym. Wtedy posiekane dodatki dodajemy już po użyciu blendera.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz