niedziela, 24 sierpnia 2014

Papryka konserwowa - przepis babci Ziutki

Poniżej jeden z tych przepisów, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Po które co roku się dzwoni do mamy, bo znów kartka zginęła. Które każdej zimy się wspomina otwierając kolejne słoiki z tym czerwonym cudem.

Ta papryka jest twarda, chrupiąca i ma wspaniały kolor.
Doskonale nadaje się do zimowych kanapek czy sałatek.

Ma jeszcze dwa plusy: szalenie cieszy widok kolorowych słoików w piwnicy. Ponadto jej przygotowanie jest BARDZO szybkie.

Serdecznie polecam, szczególnie teraz, kiedy ceny papryki tak bardzo kuszą... (w Krakowie 1,20-2,00 PLN).

PAPRYKA MARYNOWANA


przepis na 4 litrowe słoiki


7 szklanek wody, 1 szkl. octu 10%, 1 łyżka soli, 5 kopiatych łyżek cukru, 8 listków laurowych, 12 kulek ziela angielskiego, łyżka pieprzu ziarnistego.

Powyższe składniki zagotować i przestudzić.

Do wyparzonych, umytych słoików wkładać ciasno oczyszczone kawałki papryki. Zalewać przestudzonym wywarem starając się, aby w każdym słoiczku znalazł się listek laurowy, ziele i pieprz.
Zakręcić.
Pasteryzować 12 minut od zagotowania.

(najważniejsze w tym przepisie są te minuty:)

Smacznego!!






























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz