Poniżej przepis na domowy przecier pomidorowy. Bez cudów, ale szał jest.
Prostota po raz kolejny wygrywa.
Przecier wychodzi w dobrej konsystencji (im dłużej gotujemy, tym gęstszy).
Przepis dla leniuszków albo cierpiących na brak czasu, bo nie wymaga przecierania przez sito
Prostota po raz kolejny wygrywa.
Przecier wychodzi w dobrej konsystencji (im dłużej gotujemy, tym gęstszy).
Przepis dla leniuszków albo cierpiących na brak czasu, bo nie wymaga przecierania przez sito
Składniki, na około 8 półlitrowych słoiczków
• 4 kg pomidorów (muszą być bardzo dojrzałe, ja użyłam różnych rodzajów)
• 1 łyżka soli morskiej, 2 łyżki cukru, 4 ząbki czosnku
Umyte pomidory kroimy na ćwiartki, wrzucamy do garnka z grubym dnem, rozgotowujemy na małym ogniu. Gotujemy 2h często mieszając, aby się nie przypaliły. Następnie dodajemy przyprawy i czosnek. Gotujemy kolejne 40 min.
Miksujemy wszystko za pomocą blendera (bardzo długo i bardzo dokładnie. dokładne miksowanie sprawi, że możemy sobie potem odpuścić przecieranie przez sitka czy inne cuda. U mnie miksowanie trwało około 15 minut, ale wolę miksować niż przecierać:), potem jeszcze przez 40 min gotujemy.
Gorący "przecier" wlewamy do wyparzonych słoiczków i szybko zakręcamy. Stawiamy "do góry nogami" i przykrywamy wszystkie kocykiem. Tak sobie wystygną do jutra:)
Potem już można okleić nazwami słoiczki i wynieść do spiżarni.
Zimą udoskonalą nasze zupy pomidorowe, sosy, bigosy, a jeśli przemilczymy sól i cukier, możemy użyć do - jakże modnych ostatnio!-zdrowych koktajli warzywnych :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz