niedziela, 24 sierpnia 2014

Kukurydza jak z puszki. O tym, jak NIE MARNOWAĆ JEDZENIA.

Mam dla Was dziś przepis na to jak nie marnować jedzenia. Przyznaję, że bardzo często udaje mi się kupować za dużo. Jednak staram się wszystko przerabiać tak, aby nic się nie zmarnowało. Nie wszystko jednak zawsze można zamrozić czy ususzyć.
Można natomiast pasteryzować:))

Kukurydza jak z puszki 

  Podaję przepis na dowolną ilość kolb kukurydzy

  • zalewa na litr wody
  • sól 2 łyżeczki
  • cukier 1 łyżeczka 
    łyżka pieprzu kolorowego

      Sposób przygotowania
do gotującej zalewy włożyć obrane kolby kukurydzy i gotować przez 6-7 min [dłużej gotowana może stać się twarda] wyłożyć. Wyłuskać ziarna, wkładać do słoików i zalać zalewą w której się gotowało pasteryzować przez 2 dni po 40 min.

Taka kukurydza może być długo przechowywana, stanowi doskonały dodatek do wszelkich sałatek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz