czwartek, 14 sierpnia 2014

SAŁATKA SZWEDZKA NA ZIMĘ

Lubicie kolorowe jedzenie?
A smaki dzieciństwa?

Jeśli na którekolwiek z powyższych pytań odpowiedzieliście twierdząco, poniższy przepis jest dla Was. Przepis jest też dla tych, którzy po prostu lubią pyszności :) (Albo mają za dużo ogórków:)

Przepis sprawdzany przez moją Babcię, potem Mamę i teraz przeze mnie - doskonały.


Składniki na około 12-13 litrowych słoików:
  • 5 kg ogórków
  • 4 papryki czerwone
  • 3 papryki żółte
  • 1 kg cebuli
  • 12 łyżeczek kolendry i gorczycy
     i ziela angielskiego
  • 1/3 szklanki soli
Zalewa - składniki:
  • 10 szklanek wody
  • 850 g cukru
  • 3 szklanki octu spirytusowego
 
I tak:
oczyszczone warzywka pokroić: paprykę w cienkie, krótkie paseczki, ogóry w plasterki, cebulkę w półplasterki, wymieszać. Zalać wodą i osolić. Odstawić na 4-6 h (może byc na noc pod ściereczką w chłodnym miejscu). Po tym czasie odsączyć na durszlaku z wody i soli. 
 
Można sobie teraz przygotować zalewę: do garnka z wodą dodać cukier. Zagotować I DOPIERO TERAZ DODAĆ OCET. Odstawić do rana.
 
Do wyparzonych słoików włożyć kolendrę, ziele angielskie i gorczycę - do każdego po łyżeczce mieszanki przypraw. Nakładać mieszankę sałatkową.
  Zalać wodą z cukrem i octem tak, aby zakryć całość. Pasteryzować 20 minut, na małym ogniu.
Pamietajcie o położeniu ściereczki na dno garnka.
Woda podczas pasteryzacji niech nie zakrywa słoiczków (super, jeśli słoik wystaje około 2-3 cm z wody).
 
 
Smacznego!
 
 
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz