sobota, 16 sierpnia 2014

sos curry na zimę - wytrawny

Mam dziś dla Was mocno wytrawną propozycję.
Smak dosyć egzotyczny, mimo, że głównym składnikiem jest rodzima cukinia:)

Serdecznie polecam Wam ten przepis, szczególnie teraz, kiedy cukinia rośnie jak szalona i już niespecjalnie wiadomo co z niej robić.
Sos curry jest świetny na długie, zimowe wieczory, kiedy mamy ochotę na "coś innego".
Najlepiej smakuje z makaronem albo rybą. Można przed podaniem dodać odrobinkę słodkiej śmietanki 30%. Można łączyć z podsmażonym kurczakiem w kawałeczkach.
Dobrze mieć coś takiego w swoich zapasach:)


SOS CURRY PASTERYZOWANY
(przepis na 4 średnie słoiczki)

1 bardo duża cukinia (moja miała około 45 cm)
8 ząbków polskiego czosnku
1 duży korzeń selera
1 cebula 
1 pietruszka
kawałeczek korzenia chrzanu (wystarczy 1 cm)

Ww warzywa (oprócz czosnku) oczyszczamy i drobno kroimy (cukinię ze skórką!). Wrzucamy do garnka z grubym dnem (na dno można wlać pół szklanki wody).
Dodajemy 3 łyżki soli, dusimy pod przykryciem pamietając o częstym mieszaniu.

Dodajemy 3-4 łyżeczki curry, 2 łyżeczki... przyprawy do wina grzanego, 1 łyżeczkę imbiru mielonego, 4 -6 łyżek cukru (w zależności od upodobań), następnie dodajemy 1/4 szklanki octu winnego. Wszystko cały czas gotujemy, na koniec dodajemy obrany czosnek i pół szklanki dobrego oleju.
Po 15 minutach wszystko miksujemy na papkę za pomocą blendera i jeszcze kilka minut gotujemy.

Gorący sos wkładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i marynujemy około 20 minut.

Smacznego Kochani! :)



1 komentarz: